Föräldraskap

publicerat i Värt att tänka på.;
Det finns fler typer av uppfostringsmetoder. Här har jag tagit fram några av mina personliga favoriter.

Antingen couching (även kallat passivt föräldraskap) - där föräldern ligger i soffan och uppfostrar barnet med att säga vad som är rätt och fel, (det är metoden jag använder för tillfället.) Gör barnet fel så skriker man, gör det rätt så uppmuntrar man genom att säga, "bra!". Man pallar inte riktigt med att vara förälder. Eller att vara närvarande. Så man förflyttar sig mellan alla tänkbara liggplatser i lägenheten (och tro mig, vi har många valsalternativ här hemma), och ligger och rättar barnet utan något engagemang i det man egentligen säger.

Sen har vi coaching (även kallat aktivt föräldraskap) - en sån förälder man enligt instruktionsboken ska vara, om det funnits någon instruktionsbok alltså. Den föräldern engagerar sig, tar sig tid att förklara rätt och fel för barnet och allt ska ske efter regelboken. Man är ett team som familj och alla ska vara med på noterna. Ingen lämnas utanför eller ensam. Om ni sett en hockeymatch och ser hur tränaren berömmer sina spelare, peppar dem och taggar dem, så är coachingföräldern.

Sen finns det curling föräldrar. De som väljer att servera allt åt sina barn, deras sängar och rum blir bäddade för att föräldern gör det. Barnen får en skev verklighetsbild och uppfattas ofta som bortskämda. Har barnet en känd förälder så har den också en stor fördel, för den kan ta nytta av den väg som mamma eller pappa banat åt dem och bli kända på deras bekostnad, det är en win, win situation here Houston.
 

Taggar: Couching, Föräldraskap, Parenting, banar väg, coaching, curling, föräldrar, instruktionsbok, soffan;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Fanny:

Känns som om mina föräldrar körde på någon mellangrej av couching/coaching xD kanske catching ;)

Svar: HAHA! love it!Catching får bli nästa föräldrafas för min del. Man kastar ungen mellan sig i soffan och skriker till lite då och då ;D Makes perfect sense ;D
Denise

Kommentera inlägget här :